Sr feb 19, 2014 20:08 Napisal/-a Rogerson
Zaviti pomišljaji pomenijo samo da točna količina ni znana. Tistih 60g OH je večinoma škrob. Ni vedno nujno, da bo nepredelan škrob odporni škrob, je pa v primeru večine gomoljev tako, ker je toplotno neobdelan škrob precej težko razgradljiv. No, surove gomolje je težko uživati. Odporni škrob tam nekje nad 60 stopinj začne razpadati. Če ga po obdelavi ohlajaš do -5 stopinj, se manjše molekule spet sprimejo in dobiš nekaj retrogradiranega odpornega škroba. Surov krompir bo skoraj 100% odporni škrob, medtem ko kuhana in ohlajena verzija sredenje velikega krompirja navrže par gramov.
Žitarice sicer so vir odpornega škroba, vendar je ta količina majhna, vse ostale nevšečnosti, ki jih prinaša njih uživanje, pa zelo hitro(vsaj kakor jaz gledam ne to) odtehtajo potencialne koristi teh nekaj gramov. Ajda sicer čisto po predpisih ni žitarica, je pa precej blizu in sodi v podoben koš kot naprimer Kvinoja. Nič kaj dobrega.